Biografie Jan Roelofszn van Diepenbeeck, ca 1550 - ca 1621
Jan Roelofszn van Diepenbeeck is de zoon van Roelof Gijsbertszn. van Diepenbeeck geboren ca 1550 in 's-Hertogenbosch, de moeder is onbekend. Hij was gehuwd met Johanna van der Meulen (Jenneken). Hij was glasschilder, evenals zijn vader en broer Gijsbert, maar hij was ook etser en (olieverf) schilder. In opdracht van het stadsbestuur maakte Jan Roelofszn o.a. een schilderij van de schermutselingen tussen de katholieke burgers en leden van het protestantse Schermersgilde op 1 juli 1579, het z.g. 'Schermersoproer'.
Het schermersoproer, Jan van Diepenbeeck
Dit schilderij werd jaarlijks opgehangen bij de Gevangenpoort tijdens de dankprocessie op 1 juli, ter nagedachtenis aan de overwinning van de katholieken op de calvinisten.
Als plaatsnijder maakte hij in 1585 twee platen voor de gemeente Den Bosch over de onverhoedse aanval op Den Bosch op 19 januari 1585 door graaf Hohenlohe die werd afgeslagen door Claudius van Barlaimont, heer van Haultepenne en Adolf van Cortenbacht, heer van Helmond. Hiervoor mocht hij 25 gulden ontvangen. Een jaar later schonk de stadsregering een glasraam, versierd met het stadswapen aan de Kloveniersschutterij omdat deze zich in het bijzonder had onderscheiden in deze strijd. Ook dit is gemaakt door Van Diepenbeeck.
In 1607 gaf hij ook aanwijzingen voor de verbouwing van het stadhuis waarbij de gevel van het pand Sint-Nicolaas, gildenhuis van het kramersgilde aan de westkant van het stadhuis, werd aangepast aan die van het pand De Gaffel. Het verschil tussen beide gevels is duidelijk te zien bij vergelijking van het pand op het schilderij van het schermersoproer met dat van Pieter Saenredam ca 25 jaar later. In 1608 graveerde hij een gezicht op